“Milk crusty” сүзбесі негізіндегі инновациялық өнім

Халықты сіңімді, пайдалы, экологиялық таза тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету – Қазақстан Республикасының тамақ өнеркәсібін дамытудың негізгі бағыты. Осыған байланысты «Биотехнология» модульдік білім беру бағдарламасының ҚарТУ КЕАҚ «Химия және химиялық технологиялар» кафедрасының ұжымы «Нәтиже» Сүт Фабрикасы ЖШС-мен ынтымақтасады. Біздің ынтымақтастығымыздың негізгі басым бағыты экологиялық таза өнім шығару болып табылады.

«Химия және химиялық технологиялар» кафедрасы мен «Нәтиже» арасында бірнеше жылдан бері тығыз байланыс бар. «Нәтиже»-де студенттер оқу және өндірістік практикадан өтеді, жаңа өнімдер әзірлейді, өндірістік практикадан өту қорытындысы бойынша дипломдық жұмыстар жазады. Фабрика басшылығы Қазақстанның азық-түлік нарығын жақсартуға мүдделі жастарды әрқашан қолдайды. Бұрын біз «Нәтиже» мамандандырылған бөлімдерінде сатылатын «Лаймс» сүт сарысуы негізінде экологиялық таза сусын шығаруды жолға қойдық.

Өсімдік толтырғышы ретінде «Лаймс» сүт сарысуы негізіндегі алкогольсіз газдалмаған сусын құрамында лимон шырыны, тәттілендіргіш зат ретінде – бал бар. «Лаймс» биолимонадында көмірсулар мен дәрумендер кешендерінің есебінен профилактикалық қасиеттері бар сусынның рецептурасы әзірленген. Бал мен лимон шырынын қолдану теңдестірілген дәрумендер, көмірсулар мен минералды кешендердің арқасында денсаулықты нығайтуға және ағзаның қорғаныш қасиеттерін арттыруға мүмкіндік береді. Сусын төмен калориялы, адамға әсер ететін кең спектрге ие.

Сусын ағзаның тонусын жақсартады, шөлдеу мен бас жазу синдромын басады, жүйке және жүрек-қантамыр жүйесін сергітеді, созылмалы шаршауды жеңуге көмектеседі, ұйқының бұзылуын жазады, бүйрек пен бауыр қызметін жақсартады, ішек қызметін ынталандырады, ағзадан шлактар мен токсиндердің жеңіл шығуына ықпал етеді, онкологиялық аурулардың қаупін азайтады, антибиотиктердің жанама әсерлерін бейтараптандырады. Биотехнолог студенттердің жаңа инновациялық әзірлемелері «Нәтиже» басшылығының да қызығушылығын танытты.

Студенттер «Milk crusty» сүзбесі негізінде инновациялық өнім әзірледі. Өнімнің атауы ағылшынның «crusty» – қытырлақ деген сөзінен шыққан. Жаңа өнім – бұл жұқа, қытырлақ сүзбе жапырақтары, спортпен шұғылданатын адамдар үшін пайдалы, сонымен қатар салмақ жоғалтуға арналған диеталық өнім, балалар тағамы, жүрек жалғауға арналған тағам. Студенттер тәжірибелі оқытушылардың жетекшілігімен тағам құрамына ақ-сары, сары және ашық-қоңыр түсті, тығыз, қытырлақ консистенциялы, сүтті-сүзбе дәмі бар, тиісті толтырғыштың дәмі мен табиғи хош иісі бар жұқа пластинкаларды алды.

Сүзбелі өнім төмен калориялы, жоғары тағамдық құндылығы бар, адамға әсер етудің кең спектріне ие. Өнім аштықты жақсы қанағаттандырады, артық салмақты азайтуға көмектеседі, сүйек тінінің қалыптасуы мен нығаюына, бауыр ауруларының алдын алуға, жүйке жүйесінің қалыпқа келуіне ықпал етеді. Өнертабыс өндірілетін сүзбе өнімдерінің ассортиментін кеңейтуге және физиологиялық пайдалы қасиеттері бар, өндірістің қарапайым технологиясы бар, ақуыз мен минералдардың жоғары мөлшері жақсы және тұрақты органолептикалық көрсеткіштері бар өнімді алуға мүмкіндік береді.

«Биотехнология» модульдік білім беру бағдарламасының ҚарТУ КЕ АҚ «Химия және химиялық технологиялар» кафедрасы өкілдерінің бірлескен отырысында Қарағанды техникалық университеті ҒЖ жөніндегі проректордың м.а. С. Ожигин және директорлар кеңесінің төрағасы Е.Әшім бастаған «Нәтиже» басшылығы «Milk Hause» «Нәтиже» филиалында «Milk crusty» сүзбелі өнімін өндіруді және сатуды бастау туралы шешім қабылдады. Ол үшін «Нәтиже» бас технологы Сойыргаз Хафиз «Milk Crusty» сүт өнімін өндіру технологиясы мен рецептурасы әзірленген, ҚарТУ КЕ АҚ «Биоинженерия» ғылыми-білім беру кешеніне барды.

Осы кездесудің нәтижелері бойынша «Milk Crusty» жаңа өнімін сериялық шығару үшін нормативтік құжаттарды дайындау туралы шешім қабылданды. Осылайша, Қазақстанның азық-түлік нарығына құрамында консерванттар мен жасанды тұрақтандырғыштар жоқ жаңа инновациялық өнім ұсынылады, бұл «Нәтиже» өнімінің сапасына толық жауап береді.

Алтынарай ТАКИБАЕВА,
ҚарТУ КЕ АҚ «Химия және химиялық
технологиялар» кафедрасының меңгерушісі,
Светлана ДЕРБУШ,
ҚарТУ КЕ АҚ «Химия және химиялық
технологиялар» кафедрасының доценті,
Маргулан КИНАЯТОВ,
ҚарТУ КЕ АҚ «Химия және химиялық
технологиялар» кафедрасының аға
оқытушысы, Қарағанды облысы

Понравился пост? Расскажи об этом своим друзьям!
Загрузка...

Добавить комментарий